Wednesday, July 11, 2012

Never Give Up


Morning

Never give up! in whatever you are doing and going to achieve.
Alhamdulillah rezeki banyak dapat offer untuk job interview. Bukan sebab dah jemu dengan LW but i guess it's time to move on and build up my career to the next level. *boo*

Anyway, last month dapat interview dengan one company yang involve in cathodic protection for oil and gas industry. First impression, aku tak ingat bila aku apply maybe some random acts when aku tensen melampau dengan keje sekarang.

Sebab bila aku stress dengan kerja sekarang, aku akan ushar-ushar Jobstreet. Thanks Jobstreet cause you give an opportunity to seek for another job in instant period and just by click apply button. *whoaa*

The company was in Bandar Mohagani, Klang and first interview ditemani Inche Syahir yang sungguh rajen monteng keje. And the interview session was super duper relax with the MD. Aku aci selamba cakap bahasa melayu dirojakkan dengan english. *konon nak tunjuk budak kay el*

I don't know why but it seem MD tu macam seronok je dengar kisah hidup aku yang aku rasa normal. Aku plak rasa macam dah buat pop corn. Mesra alam semacam. Padahal sebelum interview cuaknye hanya aku yang tahu sampai di bebel Syahir. *boo*

To be truth, I was not putting any hope for this job cause other applicants are much more experience people tambah2 dengan mamat datang selepas aku tuh. *horror*

Second job interview : SLB field service engineer.

ngeh ngeh ngeh ! Ini lagi satu yang memang rasa macam durian runtuh. sebab dapat offer for interview. Last year aku terpaksa tolak due to several reasons and this time no pikir-pikir aku just agreed. Screening session with Iskandar was also selamber badak. Aku sungguh ingat soalan ini:-

" Do u remember whose person was interviewing u that time?"

My answer, " Shit! Why should I remember their names?"

/XD

But the SLB session I don't know cause other candidates are super duper WOW. Kalau ada rezeki ade lah ye.

Second Stage Interview - Corrosion Engineer Position

A phone call from Miss Tilla really mengejutkan. I was shortlisted for second stage. Sukeeee! Kembali berbunga-bunga harapan!

Tapi bila attend second stage interview tu, dah bukan second stage dah namanya..sampai ade 3 stage dah ha.

Aku ingat second stage ni one on one interview la tapi mane tau dah macam jawab exam namanya.

First session : Jawab 20 objectives exam on corrosion inspection, cathodic protection and coating.

Sangat technical punya soalan even ade gak la general question macam, "define current?"

MD cakap 5 orang lepas 50% marks but ade sorang la tak lepas 70%...haha aku rasa macam aku..sebab aku study semua topic just based on general knowledge. Adoyai


Second session : Jawab 2 soalan essay sahaja out of 7 question

Soalan ni lucky la sebab general knowledge and experiences. So aku pick soalan yang aku rasa aku boleh bebel panjang.

1. How u motivate urself to complete unpleasant assignment?
2. Describe one of the most challenging job u have faced and explain how you solve it

ohmaii..mamat sebelah siap 3 keping kertas. aku cukup2 je dua keping die kasi.

Lepas second session, ingatkan dah habes, semangat aku amek henpon msg syahir cakap HABESS...

cess MD tambah pulak ha satu lagi session. interview dengan dia padahal masa first interview die dah buat. Adoyai.

And kali ni pun dia macam nak letak aku kat post project engineer lagi. tak kesah la MD asalkan u pay me high. *buweek*

Conclusion is, never give up in your life. Learn from experiences and mistakes. So do I. Lots of mistake in the past but alhamdulilah experiences taught me a lot.

/bye


3 comments:

nemo kaler oren said...

sbb 2 aku x tdoq n teman hg p intebiu 2... aku kne tdoq dlm keta.. n kta smpi ke port klang...

Eyn said...

mih mih mih tu la syok sangat dok sembang..btw, tenkiu!

nemo kaler oren said...

haah... no biggie la beb....